


El quart aliment del món
La FAO, de la seva banda, també ha engegat l'any de la Patata per a ressaltar les propietats del quart aliment més consumit del món. L'objectiu és ressaltar els beneficis d'aquest aliment i la seva utilitat com a eina per a combatre la fam en el planeta.En un acte amb motiu del Dia Mundial de l'Alimentació, el president de l'Assemblea General, Srgjan Kerim, va advertir que la "humil patata té un paper que no es pot subestimar".Kerim va observar que les activitats que es realitzaran al llarg d'aquest any permetran "centrar l'atenció global en aquesta font principal d'energia per a més de 1.000 milions de les persones més pobres del món".La iniciativa de declarar l'Any Internacional de la Patata va partir fa dos anys del Govern de Perú, el seu país d'origen, amb la intenció de promoure el creixement del comerç mundial d'aquest producte.
Pizarro va descorbrir la patata el s XVI durant la invasió d’Amèrica, i la va portar a Europa on, la primera rebuda, no va ser gaire entusiasta. Era un aliment desconegut, el seu planter és tòxic –no en va la patata és una solanàcia, és a dir, que conté solanina, una substància tòxica present en poques quantitats, que es destrueix amb la cocció-. Inicialment a Europa la patata era l’aliment dels porcs i dels presos.
No va ser fins el s XVIII que es va estendre el seu consum de forma habitual, forçat pel període de fam que va devastar gran part d’Europa. Al s XIX ja era un aliment bàsic al nord del continent.
Després de la II Guerra Mundial es van estendre els seus cultius arreu d’Alemanya, Gran Bretanya i Polònia. I també va tenir un paper important durant la posguerra espanyola.
El seu contingut important en hidrats de carbó complexes – midó en un 18%- i el mínim aport de greix – 0,2%-, la converteixen en una de les fonts energètiques més ideals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada